O NAMA ADVERTISING VAŠE IDEJE KONTAKT englishENGLISH        

Vina

Najbolje bordoško vino u Srbiji

Najbolje bordoško vino u Srbiji
Najbolje bordoško vino u Srbiji
Najbolje bordoško vino u Srbiji
Najbolje bordoško vino u Srbiji
Najbolje bordoško vino u Srbiji
Najbolje bordoško vino u Srbiji

Poreklo poseda Klo Furte (Clos Fourtet) vodi nas u Srednji vek, kada je na ovom mestu stajala odbrambena tvrðava čija je svrha bila da zaštiti gradi Sent Emilion od potencijalnih napadača.

Upravo to je razlog zbog koga je posed okružen kamenim zidom , koji stoji i dan-danas. Izvorni naziv poseda je Camp Fourtet odnosno odbrambeni, vojni kamp, a porodica Rulo koja je prva i zasadila vinograd sredinom 18. veka, menja 1868. godine naziv u Clos Fourtet.

1919. godine posed kupuje Fernan Žineste, iste godine u kojoj je kupio i posed u vinogorju Pomerol, Pti Vilaž. Nakon trideset godina, dakle, 1949. godine, Pjer Žineste, Fernanov sin, odlučuje da proda posed kako bi postao suvlasnik poseda Margo. Trgovački dogovor je postignut sa porodicom Lurton, po kome se Klo Furte menja za 40% vlasničkog udela poseda-vinograda Margo.

Porodica Lurton, bez sumnje, najzaslužnija je za današnji kvalitativni nivo poseda. Smanjen je udeo Kaberne Sovinjona u vinogradu, a povećan udeo Merloa, koji svakako više odgovara hladnom, krečnjačkom zemljištu poseda. Pored toga, oprema u vinariji promenjena je u celosti, što je dovelo do toga da se kvalitet vina značajno poboljšao. I pored očiglednog uspeha porodica Lurton je odlučila da proda posed Klo Furte, što se konačno i desilo 2001. godine, kada je posed prodat porodici Kuvelie za sumu od oko 45 miliona evra.

Porodica Kuvelie je svoje bogatstvo stekla posedovanjem fabrike hartije „Papeterie Gilbert“ u Lilu. Posedom Klo Furte upravlja Matju Kuvelije, a koji je angažovao dva konsultanta Stefana Derenonkura i Žan Klod Beruea, koji je stekao svetsku slavu kao vinar poseda Petrus. Njih dvojca su udan konsultantski par, s obzirom na to da im se tehnike ponekad veoma razlikuju, ali izgleda da Matju Kuvelije prvo sasluša oba mišljenja, pa zatim donosi najbolju odluku za posed.

Wine Advocate #176, April 2008, Robert Parker
Clos Fourtet, Saint Emilion Grand Cru 2005, ocena 98/100 Klo Furte je sasvim sigurno posed čija se vina nalaze na uzlaznoj putanji. To se vidi, pre svega, po izvanrednom vinu berbe 2003. godine (ocena 94/100), koje se sada nalazi u senci još boljeg, zaista neverovatnog vina berbe 2005. godine. Stefan Derenonkur, enolog konsultant zaista ima dosta posla s obzirom na to da je reč o relativno velikom posedu u kome se nalazi 85% Merlo, dok ostatak čine Kaberne Sovinjon i Kaberne Fran. Vino je sjajne mastilo plave boje, sa ljubičastom nijansom. Iz čaše doslovno omamljuju arome cveta akacije, likera od kupina i borovnica, grafita, spržene zemlje sa naznakom hrasta. Vino je punog tela i snažnih, kompleksnih neobuzdanih aroma crnog zrelog šumskog voća. Rezultat je raskošno vino vinogorja Sent Emilion vanvremenski koncentrisanih aroma, intenziteta i opšte harmonije. Božansko vino će se razvijati narednih 25 do 30 godina. Apsolutno prelepo vino!

Izvor: NEDELJNI ENOGRAF

Na sajtu www.enograf.com možete pročitati sve brojeve Nedeljnog Enografa.

PROČITAJTE SLEDEĆI TEKST: Vodič kroz 1,368 najboljih sorti vina

Aktuelno

TOP TEME

LINKS

Lux Life je internet portal koji se bavi modom, kolekcijama, glamurom i luksuzom u celini. Kod nas možete pronaći najluksuznije i najprestižnije automobile, skupocene satove i nakit, jahte, privatne avione, poznate hotele, egzotične plaže i mesta za putovanja. Takodje, predstavljamo najlepše kuće poznatih, luksuzne vile i enterijere, najnovije modne kolekcije, skupocene gedžete, fancy shopping i još mnogo toga…

All Rights Reserved. | Copyright © 2020. Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Web Operater

Mini STUDIO Publishing Group d.o.o je kompanija koja se bavi internet izdavaštvom od 2009. godine.

Poseduje i uređuje više portala i elektronskih magazina:

www.luxlife.rs | www.mojenterijer.rs | www.autoexclusive.rs | www.grazia.rs | www.ministudio.rs | www.luxurytopics.com

X