O NAMA ADVERTISING VAŠE IDEJE KONTAKT englishENGLISH        

Nameštaj

SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE

SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE
SINERGIJA ZAHE HADID I CASSINE

Jedna od najvećih živih legendi, kada je arhitektura u pitanju, svakako je Zaha Hadid, dobitnica Pritzkerove nargade – koju mnogi smatraju ekvivalentom Nobelovoj nagradi kada je arhitektura pitanju.

Rođena je 1950. godine u Bagdadu, gde je i odrasla. Završila je matematički fakultet u Bejrutu, da bi nastavila studije arhitekture u Londonu, nakon čega gradi karijeru u studiju još jednog velikana – Rem Koolhaas-a. Svoj studio u Londonu otvara 1980. godine. Njena biografija daleko je od stereotipa, baš kao i njen kreativni opus. Svojim projektima, poput London Aquatic Center-a, CMA CGM kule u Marseju ili  Guangzhou Opere u Kini, dala je nesvakidašnji, futuristički pečat savremenoj arhitekturi. 

Zaha, kao vrstan kreativac i ljubitelj smelih izazova, već godinama koketira i sa industrijskim dizajnom, dizajnom enterijera i dizajnom nameštaja. Ostvarila je uspešnu saradnju sa brendovima kao što su Artemide, Serralunga, Alessi, Swarovski, Louis Vuitton... Njen najnoviji projekat je izuzetno atraktivna sofa Zephyr, realizovana u saradnji sa Cassinom, čuvenim italijanskim proizvožđačem nameštaja. Reč je o komadu nameštaja koji nije namenjen za serijsku proizvodnju, već će biti deo ekskluzivnog contract segmenta. Trenudno se u ponudi nalazi 12 unikatnih sofa. 

Zaha Hadid godinama ostavlja bez daha ljubitelje savremene arhitekture svojim amorfnim, gotovo nerealnim građevinama, sa fasadama poput plašta, te i sofa Zephyr nosi sva karakteristična obeležja Zahinog stila. Sofa Zephyr zapravo je i nastala kao odgovor na često pitanje koje joj postavljano: ˝Kakv ste nameštaj zamislili u svojim objektima? ˝ Zato je i poželela da napravi ˝ostrva˝, modelovane forme kroz koje će dočarati fluidnost pokreta kroz prostor. Kao i za većihu svojih projekata, Zaha je inspiraciju za sofu Zephyr pronašla u prirodi, u stenama i njihovoj eroziji.

Njen saradnik na projektu, Patric Schumacher, dodao je da sofe nisu namenjene da budu prislonjene uza zid, već treba koristiti njihovu formu i dozvoliti da ˝plutaju˝ u prostoru, postavljene u različitim pravcima. Sofe su velikih dimenzija (265x284cm), predviđene da na njima sedi veći broj ljudi i najatraktivnije izgledaju kada su grupisane u celine. 

Zaha se opredelila za saradnju sa Cassinom, ne samo zbog njenog renomea i značaja na svetskoj sceni, već i jer je Cassina u ovom trenutku jedina kompanija koja je tehničko tehnološki mogla da odgovori njenim zahtevima, a da pri tom svaki komad ima i pečat ručne izrade i tradicije u tretmanu materijala. Cassinin artistički i zanatski doprinos je posebno izražen u ručnom šivenju pesvlaka od posebno biranih materijala i besprekornoj brizi o detaljima. 

Sofa Zephyr je svoju premijeru doživela na izložbi Multiplicities u Milanu tokom nedelje dizajna, prošlog aprila kao deo Cassinine prezentacije novih kolekcija. Sirovi enterijer stare livnice u kojem je izložba bila priređena bio je u savršenom kontrastu sa sjajno lakiranom školjkom koja uokviruje sofu, dok je sedalni deo izrađen od poliuretana, koji je presvučen u odgovarajući, visokokvalitetni tekstil. 

Priča o sofi Zephyr aktuelna je i zbog izložbe upriličene u Decembru, u Cassininom show room-u u Londonu, u dizajnerskom distriktu Kingsbridge. Izložene sofe imaju školjku od belog i crnog sjanog fiberglasa, sa adekvatno odabranim tekstilom na sedalnom delu. Dinamika i snaga sofe Zephyr još jednom spektakularno dolazi do izražaja u sirovom prosoru, uz pomoć snažne grafike i bez suvušnog dekora. 

Interesantno je pomenuti da je Zaha Hadid 22. aprila prošle godine u Londonu dobila prestižno priznanje za poslovnu ženu godine, koje je dodeljeno po 41. put u organizaciji Veuve Clicquot, proizvođača luksuznog šampanjca.

Sve informacije o sofi Zephyr, o načinu rada Cassina Contract Departementa koji ima uspešnu saradnju u opremanju enterijera show roomova i poslovnih objekata sa brendovima kao što su Ferrari, Salvatore Ferragamo, Cartier, Lancome, Zegna, kao i o celokupnoj Cassina kolekciji nameštaja možete dobiti u beogradskom studiju Modus Vivendi Enterijeri. 

MojEnterijer

PROČITAJTE SLEDEĆI TEKST: BENTLEY HOME KOLEKCIJA 2014

Aktuelno

TOP TEME

LINKS

Lux Life je internet portal koji se bavi modom, kolekcijama, glamurom i luksuzom u celini. Kod nas možete pronaći najluksuznije i najprestižnije automobile, skupocene satove i nakit, jahte, privatne avione, poznate hotele, egzotične plaže i mesta za putovanja. Takodje, predstavljamo najlepše kuće poznatih, luksuzne vile i enterijere, najnovije modne kolekcije, skupocene gedžete, fancy shopping i još mnogo toga…

All Rights Reserved. | Copyright © 2021. Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Web Operater

Mini STUDIO Publishing Group d.o.o je kompanija koja se bavi internet izdavaštvom od 2009. godine.

Poseduje i uređuje više portala i elektronskih magazina:

www.luxlife.rs | www.mojenterijer.rs | www.autoexclusive.rs | www.grazia.rs | www.ministudio.rs | www.luxurytopics.com

X