O NAMA ADVERTISING VAŠE IDEJE KONTAKT englishENGLISH        

Dekor

LEPOTA STAKLENOG PODA

LEPOTA STAKLENOG PODA
LEPOTA STAKLENOG PODA
LEPOTA STAKLENOG PODA
LEPOTA STAKLENOG PODA
LEPOTA STAKLENOG PODA
LEPOTA STAKLENOG PODA

Stakleni podovi su vrlo efektno i atraktivno rešenje u modernim enterijerima ali i eksterijerima.

Ovi podovi daju prostoru notu modernog, jednostavnog, ail i luksuza. Stakleni podovi se najčešće koriste za pokrivanje dela poda, a ređe cele podne površine.

Najčešće se prave od ojačanog stakla. Specijalne staklene ploče ili blokovi se najčešće koriste sa metalnim ramom. Koriste se kako u javnim tako i u privatnim objektima. Česta upotreba staklenih podova je kod turističkih atrakcija, kako bi se pružio bolji i efektniji pogled na urbani ili prirodni pejzaž. Iz istog razloga, zbog pružanja pogleda, sve je popularnija upotreba staklenih podova u brodovima i jahtama, kako bi se omogućio uvid u to šta se dešava ispod površine vode.

Stakleni podovi se nikad ne prave od običnog stakla kakvo se koristi za prozore, već od specijalnog stakla – lameliranog i posebno ojačanog da izdrži pritisak i težinu. Ovo staklo je obično velike debljine i teško. Da se stakleni pod ne bi deformisao i vitoperio pod težinom i pritiskom potrebno je adekvatno ga podupreti, što se najčešće radi pomoću metalnih nosača i ramova.

Često su ovakvi podovi otporni i na požar i visoke temperature zahvaljujući posebnom materijalu i tehnologiji izrade. Sve ove osobine znatno utiču na cenu proizvoda. Jedna od retkih negativnih osobina staklenog poda je da površina postaje izuzetno klizava kada je vlažna, međutim ukoliko se odabere peskirano, matirano staklo koje daje translucentni efekat, ova osobina se može lako izbeći jer ovakvi podovi zbog načina obrade završne površine nisu klizavi. 

Tehnologija izrade stakla je toliko napredovala da je staklo danas izuzetno izdržljiv materijal u stanju da podnese veoma velika opterećenja. S obzirom na ovo, ne čudi da se danas staklo koristi u neverovatno smelim i kompleksnim arhitektonskim konstrukcijama.

Podovi u potpunosti napravljeni od stakla se retko sreću, kako zbog složenosti njihove konstrukcije tako i zbog, što je češći slučaj – visoke cene materijala i instalacije. Kako bi ovakav pod bio siguran, funkcionalan i dugotrajan, kvalitet materijala ali i ugradnje mora da bude na veoma visokom nivou. Iako se podovi u potpunosti izrađeni od stakla retko sreću, često se stakleni podovi mogu videti kao ”prozori”, trake ili podijumi integrisani u podnu površinu.

Stakleni podovi pružaju veoma dramatičan pogled u određeni prostor. Možemo ih naći u različitim oblicima, bojama i nivoima transparentnosti ili translucentnosti. Kada se koristi potpuno providan, transparentni stakleni pod efekat je vizuelno veći prostor sa mnogo više svetlosti. Na ovaj način ne samo da je omogućeno da prirodna svetlost dopire do prostora do kojih inače možda ne bi doprla već i vizuelno otvaranje jednog prostora prema drugom. S druge strane, korišćenjem translucentnog stakla se takođe postiže osvetljavanje zatvorenih prostora ali bez potpunog otvaranja ili otkrivanja pojedinih prostora.

Kako stakleni podovi omogućavaju da svetlost prolazi u unutrašnjost prostora, tako se i potreba za veštačkim osvetljenjem smanjuje a prostoru se omogućuje da ima prirodno osvetljenje. Kako se sunce tokom dana kreće efekti osvetljenja mogu biti različiti i mogu doprinositi dinamičnosti prostora. Nekad se stakleni podovi instaliraju kako bi se uvelo podno osvetljenje, gde staklo u podu ne služi kako bi se otvorio pogled u prostoriju na susednom spratu, već kako bi se iza providne površine ugradilo osvetljenje. I ovakva primena staklenog poda može dati veoma zanimljive rezultate, bilo da se želi postići efekat kontrasta ili nežnijeg, manje upadljivog osvetljenja.

Stakleni podovi se upotrebljavaju na različite načine, bilo da se radi o javnom ili privatnom prostoru. Upotrebljavaju se u hodnicima i degažmanima, u prostorijama gde se može postići zanimljiv ili praktičan efekat, prilikom izgradnje mostova u enterijeru. Jedna od najzanimljivijih i najefektnijih upotreba staklenog poda je ispod stepeništa ili za gazišta za stepenice. Na ovaj način stepenište se osvetljava i ovaj dinamična elemenat u prostoru postaje upadljiv.

Ukoliko se u stakleni pod ugradi rasveta, koja može biti različitih boja i nijansi, podna površina će postati još upadljivija i efektnija. Ova mogućnost prilikom oblikovanja enterijera staklenim podovima je najpopularnija u javnim prostorima kao što su klubovi, kafei, diskoteke, restorani, hoteli, ali to ne ograničava upotrebu u drugim tipovima prostora. Ugradnjom osvetljenja u stakleni pod, posebno ako se radi o podu koji pruža pogled između dva sprata, može se postići efekat privatnosti. Naime, ukoliko je osvetljenje upaljeno, kroz stakleni pod će se nejasnije videti šta se dešava u prostoriji na susednom spratu.

Stakleni pod ne mora predstavljati vizuelnu vezu između dve prostorije, on može biti i pokrivač za nišu koja je izrađena u podu i u koju je smešten različit materijal – kamenčići, pesak, školjke, suva trava i cveće i slična dekoracija, stvarajući na ovaj način svojevrsni izlog u podu. Kod ovakve upotrebe staklenog poda treba posebno voditi računa o tome da je pod dobro zaptiven i zaštićen od vlage i toplote.

Stakleni pod predstavlja smeo i efektan potez prilikom oblikovanja enterijera i eksterijera, bez obzira da li se ugrađuje na prizemnom spratu, između spratova predstavljajući tako prozor iz jedne prostorije u drugu, na unutrašnjim ili spoljašnjim balkonima ili mostovima u enterijeru. Može se reći da se stakleni pod upotrebljava u nekonvencionalnim enterijerima gde se želi postići upečatljiv efekat. Omogućavajući prodor prirodnog svetla i otvarajući prostor vizuelno ga uvećavajući, stakleni podovi dorpinose kvalitetu prostora i mogu ostaviti utisak na posetioca. Bez obzira kako se koriste, ovakvi podovi su uvek odličan dodatak enterijerima, posebno ako se želi postići efekat luksuza i minimalizma, ali i glamura.

MojEnterijer

PROČITAJTE SLEDEĆI TEKST: CVETNE MOZAIK PLOČICE
 • FRANCUSKI TEKSTIL U VAŠEM DOMU

  Veoma dugo, kreativni direktor brenda Paul & Joe, Sophie Mechaly sanjala je da "obuče" vaš dom baš kao što ona oblači modele pre svake nove kolekcije...

 • NOVI IZGLED TRADICIONALNE KERAMIKE

  Saradnja između Franco Pecchioli Ceramics i dizajnera Roberto Lazzeronia i dalje traje…

 • ULEPŠAJTE SVOJ DOM MURALIMA

  Kako zidni murali postaju sve popularniji u današnjem dizajnu enterijera, prirodom inspirisani dizajni zadobili su našu pažnju...

 • DUH TOSKANE U VAŠEM DOMU

  Tema vina i grožđa podseća na toskanske vinograde, a ovaj motiv se obično vidi u mediteranskim stilovima...

 • AZBUKA STOLA

  Tokom decembra meseca prošle godine, prilikom gostovanja u jutarnjem programu na jednoj, jarkom bojom obeleženoj, televiziji, kod osobe za koju sam preko tabloida, jer se drugde o njoj ne može ništa ni pročitati, saznala da je„dama“ sa izgrađenim ličnim stilom, uvek u nekoliko najbolje odevenih žena, verovatno zbog dominacije „Rolex“-a na ruci, doživela sam šok koji me ni ovoliko meseci kasnije ne napušta.

 • NOVI IVV DEKORATIVNI PREDMETI

  Ivv u naše domove donosi šarm i raskoš umetnosti stakla, putem lepih i skladnih predmeta punih značenja…

 • ALEXANDER WANG - ČAŠE ZA KRATKA PIĆA

  Kao i svi drugi modni dizajneri, njujorški Alexander Wang širi svoju imperiju iz polja mode i aksesoara na mnoge druge stvari…

 • OPTIČKA ILUZIJA UZ 3D PODOVE

  Ukoliko ste veliki fan optičkih iluzija, mi vam predlažemo da vaš dom dekorišete 3D podovima. Uplovite u okean u vašoj dnevnoj sobi...

Aktuelno

TOP TEME

LINKS

Lux Life je internet portal koji se bavi modom, kolekcijama, glamurom i luksuzom u celini. Kod nas možete pronaći najluksuznije i najprestižnije automobile, skupocene satove i nakit, jahte, privatne avione, poznate hotele, egzotične plaže i mesta za putovanja. Takodje, predstavljamo najlepše kuće poznatih, luksuzne vile i enterijere, najnovije modne kolekcije, skupocene gedžete, fancy shopping i još mnogo toga…

All Rights Reserved. | Copyright © 2020. Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Web Operater

Mini STUDIO Publishing Group d.o.o je kompanija koja se bavi internet izdavaštvom od 2009. godine.

Poseduje i uređuje više portala i elektronskih magazina:

www.luxlife.rs | www.mojenterijer.rs | www.autoexclusive.rs | www.grazia.rs | www.ministudio.rs | www.luxurytopics.com

X