O NAMA ADVERTISING VAŠE IDEJE KONTAKT englishENGLISH        

Automobili

PREDSTAVLJENA HONDA FCEV

PREDSTAVLJENA HONDA FCEV
PREDSTAVLJENA HONDA FCEV
PREDSTAVLJENA HONDA FCEV
PREDSTAVLJENA HONDA FCEV
PREDSTAVLJENA HONDA FCEV
PREDSTAVLJENA HONDA FCEV

Honda je u Los Angelesu predstavila koncept model FCEV, sa kojim najavljuje novu generaciju svojih vozila pokretanih vodonikom, odnosno gorivnim ćelijama, koja bi na tržištu trebala da se pojave 2015.

Kada kažemo da ovaj model najavljuje novu liniju Hondinih automobila, mislimo podjednako na njegov pogonski sklop, ali i na dizajn i styling koji bi ti modeli trebali da preuzmu od FCEV-a.

FCEV je prvo vozilo kod kojeg je pogonski sklop gorivnih ćelija smešten u prostor konvencionalnog motora čime se štedi prostor unutar automobila, smanjuje njegova masa i, što je najvažnije, omogućuje ugradnja tog pogona u različite vrste vozila. 

U Hondi napominju da je snaga pogonskog sklopa povećana za 60% u odnosu na prethodnu generaciju i da je veličina samih gorivnih ćelija smanjena za 33%. Autonomija ovog automobila navodno iznosi više od 500 km, a za punjenje rezervoara je potrebno oko 3 minuta pri pritisku od 70 MPa, odnosno 700 bara.

Što se samog dizajna tiče, forma je podređena svrsi, odnosno naglasak je na visokom nivou aerodinamičnosti, a u unutrašnjost se može smestiti petoro putnika.

O BRENDU

Soichiro Honda je osnovao kompaniju 1948. godine.  Tajming je bio savršen jer su mnoge fabrike automobila bile uništene tokom Drugog svetskog rata. Kompanija se fokusirala na proizvodnju jeftinog i nezamenljivog vozila što je omogućilo njihovu ekspanziju. Deset godina kasnije Honda je ušla na američko tržište osnivanjem  American Honda Co.

Proizvodnja automobila na američkom tržištu nije impresionirala kupce, pre svega zbog dizajna za japansko tržište - automobili  manjih dimenzija.

U želji da osvoji američko tržište Honda je pokrenula  proizvodnju novog Civic modela, koji je bio veći od bili kog ranije.  Iako još uvek manji u odnosu na ostale američke automobile Civic je uspeo da privuče kupce i postane njihov prvi izbor. Energetska kriza 70ih i zakoni o emisiji otvorili su nove mogućnosti za Hondu. Kroz njihove naredne modele Civic-a, kao što je CVCC koji je bio varijacija, japanski proizvođač je uspeo da zadovolji propise o emisiji, bez potrebe da opremi svoje automobile dodatnim katalizatorima koji su povećavali cenu automobila.

Sredinom 70ih Honda je na američko tržište izbacila još jedan model – Accord, koji je brzo postao popularan zbog ekonomičnosti  potrošnje i lakoće vožnje. Do 1982., Honda je dostigla poziciju koju nije imao ni  jedan drugi japanski proizvođač automobila na američkom tlu. Njihova  prva montažna linija je izgrađena u Maysville-u, Ohio.  Kasnije su otvorene još tri fabrike - Lincoln, Alabama i Timmonsville, South Carolina. Poslednja je otvorena 2006. godine - Tallapoosa, Georgia.

Kada je izgradila ime na američkom tržištu Honda je odlučila da pokrene liniju luksuznih automobila da bi mogla da se nosi sa američkim veteranima u proizvodnji luksuznih automobila kao i modelima uvezenim iz Evrope.  Novi luksuzni model Acura predstavljen je 1986.godine i on je bio varijacija na uspešne hondine modele kao što je Legend or Integra. Ubrzo su sledeći hondin primer svoju proizvodnju luksuznih modela pokrenuli  Nissan i Toyota sa modelima Infiniti i Lexus.

Potraga za boljim motorom završena je 1989. kada je Honda najavila uvođenje V-Tec motora.  Ovaj motor ima mogućnost da sinhronizuje ventil otvori-zatvori, povećavajući snagu pri visokim obrtajima i obrnuto.Trenutno Honda je uključena u istraživanja o pametnim motorima, unapređenju bezbednosti, upozorenju na sudar i izbegavanje istog.

Učešće kompanije u razvoju novih čistijih vozila se isplatilo nedavnih uvođenjem novog modela FCX Clarity. Pokreću ga ćelije vodonika tako da automobil ne emituje nikakve zagađivače sem vodei kiseonika. Honda je najveći proizvođač motora na Zemlji sa preko 14 miliona godišne.

Više o automobilima...

PROČITAJTE SLEDEĆI TEKST: MERCEDES-BENZ AMG VISION
 • ELEGANCIJA I SNAGA KOJE ODUZIMAJU DAH

  Ovaj model ćete imati mogućnost videti uživo tokom „Uniqa Belgrade Classic Car Show-a” 6-og Septembra na Kalemegdanu povodom proslave 75. godina od Beogradskog Grand Prix-a i na platou ispred Grand Casina (kao i mnoge drugie najlepše automobile svetski poznatih kolekcionara) u okviru  Concours d’Elegance 2014, manifestacije “24 sata Elegancije”.

 • NOVA CORVETTE ZR1

  Prema izvorima, sledeća Corvetta ZR1 će verovatno preći sa motora u prednjem delu, na motor na sredini vozila...

 • OMILJENI AUTOMOBILI PREMIER LIGE

  Ukoliko ste imali dileme šta voze fudbaleri iz premijer lige, sada ćete ih ukloniti...

 • FERRARI F80 KONCEPT

  Italijanski dizajner Adriano Raeli osmislio je koncept po imenu F80, baziran na poznatim Ferrari LaFerrari sportskim automobilima…

 • 2015 Lamborghini Huracan LP610-4

  Lamborghini Gallardo je dobio svog naslednika...

 • ROLLS ROYCE SA REDNIM BROJEM JEDAN

  Prodaje se Rolls Royse sa brojem jedan na šasiji...

 • MERCEDES S600 GUARD

  Mercedes je sada i zvanično predstavio poslednju generaciju najbezbednijeg modela S klase, blindiranog S600 Guard...

 • 2015 650S MCLAREN OD 200.000 EUR

  Teško je poverovati da je prošlo tri godine otkad je McLaren predstavio 12C model. Ipak, britanski proizvođač je mnogo naučio od tada...

Aktuelno

TOP TEME

LINKS

Lux Life je internet portal koji se bavi modom, kolekcijama, glamurom i luksuzom u celini. Kod nas možete pronaći najluksuznije i najprestižnije automobile, skupocene satove i nakit, jahte, privatne avione, poznate hotele, egzotične plaže i mesta za putovanja. Takodje, predstavljamo najlepše kuće poznatih, luksuzne vile i enterijere, najnovije modne kolekcije, skupocene gedžete, fancy shopping i još mnogo toga…

All Rights Reserved. | Copyright © 2020. Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Web Operater

Mini STUDIO Publishing Group d.o.o je kompanija koja se bavi internet izdavaštvom od 2009. godine.

Poseduje i uređuje više portala i elektronskih magazina:

www.luxlife.rs | www.mojenterijer.rs | www.autoexclusive.rs | www.grazia.rs | www.ministudio.rs | www.luxurytopics.com

X